Saturday, July 14, 2007

červený a rudý

Mé dvě brigády spojuje několik věcí. Těmto věcem ovšem vévodí červená barva, nenávist a mizerné (nebo žádné) peníze.

Příběh první - "Ochutnali jste již nové hitrádio Magic?"
Ano, s těmito slovy jsem oslovovala neúnavně unavená bezbranné kolemjdoucí. V rukou tahajíc krabici plnou posamolepkovaných jablek, která s přibývajícími hodinami byla zázračně těžší a těžší; v podpaží červené desky a v nich propagační cdčka. Na mé tělo (které se mohlo místo toho opalovat na zahradě) bylo navlečeno červené teamové tričko. A tak jsem zastavovala, oslovovala, usmívala se, mlela stále stejné věty a všemožně se pracovně uspokojovala. Zde by mohl příběh skončit, ale tím by se nevysvětlila ona nenávist v úvodu. Ta přišla až včera. Na zahrádce U Lípy pod červeným slunečníkem došla Bětce trpělivost a napsala zprávu plnou rozhořčených otazníků. Odpověď byla mnohem více rozhořčení způsobující. Vedení nebylo s provedenou prací spokojeno, tak neuvolnilo pro brigádníky žádné peníze. Dokonce se nám dostalo i seznamu provedených chyb (nutno podotknout, že ještě dříve, než brigáda skončila). Pro představu mé oblíbené provinění: nošení beden s jablky na hlavě.

Příběh druhý - pod pevnou rukou paní Věry
Zaručený způsob, jak si znepřátelit jistý druh ovoce, je pokoušet se ho výdělečně sbírat. Kdo touží vídat ve svých snech stromy obsypané višněma, má jedinečnou možnost právě teď v Dolanech. Opravdu milé dvě postarší dámy (z nichž jedna se jmenuje Věra a té druhé jsme říkaly zrovna tak) chodí napříč sadem a kontrolují velikost a barvu višní a dokonalost obraného stromu. Jednou za čas jejich nespokojenost vyvrcholí a vyústí do křiklavých, sedmkrát opakovaných monologů.

Zkrátka není nad mé brigády...

2 comments:

Sartyr said...

No vystihla jsi to docela dobre..

ke druhe brigade snad jen to, ze minuly rok jsem byl tez sbirat, sice ne visne, ale maliny (ve skotsku), sbiral jsem asi mesic, ale hrabalo mi z toho uz po prvnim tydnu, jo a taky kontrolovali, chodili v radcich za nama a hledali duvtipne ukryte kousky. Pak se chodilo k vaham, kde zas z tech nasbiranych vyhodili pulku, ze jsou spatne..
//placeni jsme byli samozrejme podle toho co nasbirame

jinak koukam, ze ty brigady docela rychle stridas, co bude dalsi?

Anonymous said...

ja sem byla týden na třešních a bylo to celkem super...možná proto, že sem nebyla na višních, které hodnotili moji příbuzní stejně jako ty...teď pleju stromky a jakmile jdu kolem něčeho vypletého, tak hned hodnotim provedení (pracovní degenerace). Mam pocit, že ze spaní "pleju" (tj. dělám pohyby rukou, jako kdybych plela) a zdají se mi hrůzostrašné sny o stromcích:-D